Pråmleden

Runt sjösystemet mellan Stjärnsund och Hofors finns utmärkta leder för cykling, vandring och kanot. Pråmleden, som är ett turismsamarbete mellan dessa kommuner, innehåller rika natur- och kulturupplevelser och bjuder på spännande besök på historiska platser. På flera ställen finns vindskydd för övernattning och grillning utplacerade. Cykel- och vandringslederna är 65 km långa och följer befintliga vägar. Vägstandarden varierar från fina asfaltvägar till små gropiga skogsvägar.

För den som i lugn och ro vill komma naturen riktigt nära är kanske det bästa att ta cykeln och börja utforska. Här finns möjlighet att komma fram nästan överallt på små cykelvänliga grusvägar. Skaffa kartan över Pråmleden och ta en cykeltur.

Att uppleva naturen från en kanot är inte heller fel. Ljudlöst kan man glida fram genom landskapet med alla sinnen öppna. Man kan t ex starta vid Edskens bad och camping utanför Hofors och paddlar sedan över sjöarna Edsken, Fullen och Grycken. I Silfhytteå, mellan Fullen och Grycken finns en sluss. Framme i Stjärnsund finns kiosk, kafé och affär. Mellan Stjärnsund och Långshyttan får du räkna med att bära kanoten vid ett par tillfällen. Från Långshyttan kan man sedan ta sig vidare ut på Dalälven

Mer information kan Du få via turistbyråerna i Hedemora kommun (0225-343 48) eller Hofors kommun (0225-280 02).

Pråmledens hemsida