Övrigt

Bad

På en liten halvö i sjön Grycken, nedanför Folkets hus, ligger Björknäbbabadet med bryggor och omklädningshytter. Badplatsen är välbesökt tack vare sitt fina och lugna läge. Björknäbbabadet är ett av totalt 12 badplatser som underhålls kommunen

Fiske

Mellan Hofors i norr och Stjärnsund finns ett femtontal sjöar som inbjuder till fiske. Alla är rika på fisk och naturupplevelser. I sjöarna Edsken, Fullen och Grycken finns förutom abborre och gädda också öring.

Fiskekort för Husby norra fiskevårdsområdes vatten kan Du bl.a. köpa i Stjärnsundskiosken. Kortet kostar 200 kr per år och ger möjlighet till fiske i Grycken, Fullen, Edsken, Kalven, Skysslingen, Stora Skällingen, Bysjön, Lången, Holnan, Stora Ässjön, Lilla Ässjön, Hålen, Hällsjön och Rällingen.

Gästhamn

Båttrafiken är livlig på sjösystemet norr om Stjärnsund. Många har båt och via sjöarna Edsken och Fullen och slussarna vid Silvhytteå kommer sommartid många resande med båt från Hofors för att dricka kaffe på caféet, spela bangolf, äta glass eller bara strosa omkring.

Nedanför Folkets hus, i sjön Gryckens södra ände, ligger Stjärnsunds båtklubbs gästhamn. Här kan man hyra plats för sin båt under kortare eller längre tid. Gästhamnen sköts av Stjärnsunds båtklubb.

Även nedanför caféet finns en brygga där du kan lägga till ett kortare tag.

Midsommarfirande

Midsommarfirandet i Stjärnsundsparken är ett av de mest välbesökta i trakten. Det är förståeligt eftersom festplatsen tillhör de vackraste i Dalarna

På förmiddagen kläs stången av alla som vill hjälpa till. Alla barn har möjlighet att åka i det långa tåget med lövade skrindor från bruket upp till festplatsen. Efter stångresning är det dans både runt stången och uppe på dansbanan samt tombola, pilkastning och korvförsäljning.

Arrangörer av midsommarfirandet är Folkets Husföreningen och Stjernsunds AIF och tider för midsommarfirandet hittar Du i kalendariet

Valborgsmässofirande

Alldeles intill vattnet nedanför Folkets Hus hälsas också våren välkommen med traditionellt valborgsmässofirande. Kören sjunger och någon har fått det hedersamma uppdraget att hålla talet till våren. Ett pampigt fyrverkeri avslutar kvällen

Bruksvandringar

Under tidigare år har det sommartid anordnats bruksvandringar i Stjärnsund.  Under ledning av kunniga guider har man fått lära känna brukets historia och Polhems liv. För större eller mindre grupper går det att beställa guidade turer i Stjärnsund via Polhemsstiftelsen, tel 0225-803 05.

Bangolf och boule

Vid Stjärnsundskiosken finns en 12-hålsbana, en av kommunens bästa bangolfbanor. Under flera arrangerades här Stjärnsund Open och senare "Fruntimmersputten". Vid Café Stierncrona finns också en boulebana.

Långfärdsskridskor

Sjösystemet mellan Stjärnsund och Hofors, dvs sjöarna Grycken, Fullen och Edsken, erbjuder de flesta år fantastiska isar under några veckor. När isarna är dåliga ute vid kusten eller i Mälardalsområdet kommer många hit och åker. Här behöver man inte trängas på isen.

Skoterled

Genom Stjärnsund passerar skoterleden mellan Långshyttan och Byvalla. Leden är uppmärkt och underhålls av lokala skoterklubbar. Ledkartor kan köpas i Stjärnsundskiosken.

Sjön Grycken bjuder vissa vintrar på fantastiska skridskoisar. Här en rast vid Pråmledens vindskydd vid Mjölnarholmen