Polhems Stjärnsund

Sund var det ursprungliga namnet på byn vid sundet mellan sjön Grycken och Sörbosjön i Husby socken i södra Dalarna. Redan under 1500-talet hade Sund en hytta, Sundshyttan, och en hammarsmedja. Anläggningen drevs av bergsmän och tillsammans med sin kompanjon, Gabriel Stierncrona, köpte Polhem 1699 mark och lät uppföra landets första manufakturverk. Enligt traditionerna hade Stjernsunds första stiftelseurkund följande formulering: "Iag Stierncrona med capital och iag Polhammar med wett och förstånd hafwa besluta anläggia manufacturwärk".

I maj 1700 flyttade Polhem med familj upp till Stjärnsund och påbörjade uppförandet av manufakturverket, landets första egentliga industri för tillverkning av allmännyttiga ting. Serietillverkning av vardagsföremål var något helt nytt för sin tid. Polhem och hans arbetare tillverkade hushållsprodukter av metall med nya metoder. . Drivkraften var ett enda vattenhjul som i sin tur drev 18 olika maskiner. Alla maskiner uppfanns och byggdes upp på plats av Polhem och hans duktiga medarbetare.

På ungefär samma plats som där dagens smedja ligger, fanns under Polhems tid en hytta, hammarsmedja, valsverksanläggning, plåtsmedja, tallriksfabrik, urmakeri och andra verkstäder av olika slag. Här skedde tillverkning av allt från takplåt, kugghjul, drev och tallrikar till lyktor, urverk, lås mm. Här gjordes myntmaskinerna till myntverket i Avesta, det gjordes textilmaskiner, tröskverk och mycket, mycket annat. Polhemslåset blev långt senare förebilden för dagens patentlås. Polhems grundkonstruktion med 4-valsverket används fortfarande i moderna valsverk. I sina maskiner i Stjärnsund behövde han förbinda två i vinkel arbetande axlar vilket ledde till utvecklandet av polhemsknuten, en föregångare till våra dagars kardanknut. Polhems brorson Anders Polhammar blev tidigt ansvarig för urtillverkningen på bruket. Än idag tillverkas Stjernsundsur i en verkstad inte långt från där Polhems smedja låg. I Polhemsmuseet längs ån finns många av Polhems uppfinningar och de föremål som tillverkades utställda.