Emerentia och kryckorna

Polhems dotter Emerentia var energisk och initiativrik och flera historier kretsar kring henne. Det påstås att när hon ledde arbetet vid uppförandet av den nya herrgården efter branden 1737 råkade hon ramla ned från en stege. Hon skadade sig svårt och fick under en längre tid gå med kryckor. Hon blev till sist så irriterad över dessa att hon uttalade en förbannelse.

De kryckor som än idag står i ett låst vindsutrymme i Stora herrgården påstås vara hennes. Enligt historien sägs att om kryckorna flyttas kommer herrgården återigen att brinna ner och den som tar kryckorna kommer att drabbas av olycka. Flera otäcka berättelser finns om dem som trotsat förbannelsen och vågat röra kryckorna.

Emerentia och Swedenborg

Det berättas också om hur Emerentia lovades bort till Emanuel Swedenborg som var elev till Polhem och som vistades i Stjärnsund under en längre period. Man vet att Polhem var mån om att få sina döttrar gott gifta. Enligt historien ska Polhem och Swedenborg ha upprättat ett kontrakt med ett löfte att den senare skulle få gifta sig med Emerentia så snart hon blev tillräckligt gammal. Hon var mycket olycklig över detta men räddades av sin äldre bror Gabriel som stal kontraktet och rev det i bitar. Swedenborg blev så sårad av detta att han gav sig av från Stjärnsund.